Vakantieinfo            
 
         Florence 

 Home | Reisgids Italie | Cinque Terre | Genua | Napels | Venetie |  
       
  Toscane    Siena        Lucca     Pisa    San Gimignano  Foto's Toscane
  


          Vakantie Florence:
    Een stad vol van kunst, cultuur en plezier

Florence, de hoofdstad van Toscane, telt ongeveer 367.000 inwoners. De rivier de Arno loopt dwars door het historische centrum en vervult daarmee een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid van de stad.
Het centrum is eigenlijk één groot openluchtmuseum met het grootste aantal kunstschatten uit de
renaissance ter wereld. Het is een hele opgave om
de stad tijdens een stedentrip te leren kennen. De hoogtepunten kunt u echter wel in enkele dagen bezoeken. Florence bezit een bruisend en modern uitgaansleven en winkelen in de stad is een aangename (en kostbare) bezigheid. Vooral de modezaken zijn befaamd, alle grote couturiers
hebben een winkel in de mondaine stad.

Florence is in het voorjaar, zomer en najaar ook een drukke stad, vooral bij de belangrijkste toeristische attracties verzamelen zich soms grote groepen vakantiegangers. In het voorjaar wordt de stad ook druk bezocht door Italiaanse kinderen die op school-reisje zijn en soms tegen en wil en dank hun cultuur en historie consumeren. U kunt hier rekening mee houden in uw vakantieplanning omdat u voor de grootste bezienswaardigheden tijdens deze periode soms uren lang in de rij staat en bijvoorbeeld de Ponte Vecchio overspoeld wordt door toeristen.

De binnenstad is sinds 1988 gedeeltelijk autovrij. Alleen taxi's, bussen en bestemmingsverkeer hebben toegang tot het centro storico, het historische oude centrum. De meest bezochte attracties liggen op loopafstand van het rommelige centrale station
(Staz. Santa Maria Novella) en het SITA busstation. Taxi's
zijn er voldoende en over het algemeen goedkoper dan in Nederland.

      De mooiste bezienswaardigheden van
          het historische Florence op een rij:

Ponte Vecchio:   
De middeleeuwse brug over de rivier de Arno is volgebouwd met juwelierszaken. Sinds 1565 mogen juweliers hier hun waren uitstallen. Voor die tijd waren het vooral slagers en leerlooiers die handel dreven op de Ponte Vecchio. Charmante houten winkeltjes en mooie uitzichten op de Arno en de stad.

Galeria degli Uffizi:
Wordt ook vaak gewoon Uffizi genoemd. Een van de belangrijkste musea ter wereld met een onovertroffen verzameling werken uit de Italiaanse schilderkunst.
In het museum vindt u een overzicht van de Florentijnse schilderskunst, maar ook werken van onder meer Rembrandt en Dürer. In de collectie topstukken van: Michelangelo, Botticelli, Titiaan, Rafaël, Lippi, Giotto, Caravaggio, Uccello, Martini en Leonardo da Vinci. Eigenlijk is de collectie te groot voor
één bezoek. Op maandag gesloten, reserveren
is aanbevolen vanwege de lange wachtrijen

Duomo - Dom Santa Maria del Fiore:
Deze kathedraal bepaalt het gezicht van Florence. Mede gebouwd om de kathedraal van Siena in hoogte en grootte te overtreffen. Veel belangrijke kunst- schatten uit de Dom zijn overgebracht naar het Museo dell'Opera del Duomo (Dommuseum).
De koepel, ontworpen door architect Filippo Brunelleschi, is formidabel. Het interieur van de kathedraal maakt een wat sobere en lege indruk. De toegang is gratis en u mag er fotograferen.

Battistero:
Deze doopkapel, het Baptisterium San Giovanni, die bij de Dom hoort, is vooral bekend door de prachtige bronzen deuren met reliëfs van Lorenzo Ghiberti en Andrea Pisano. Michelangelo noemde de deuren  tegenover de ingang van de Dom, ook wel 'De deuren van het Paradijs'. De deuren zijn  vervangen door replica's. De originelen bevinden zich in het Museo dell'Opera del Duomo.

Palazzo Vecchio:
Het oude stadhuis van Florence werd in de 16e eeuw ingrijpend veranderd door Vaseri in opdracht van de Medici's. Tegenwoordig bevindt zich in het Palazzo een grote kunstcollectie. De beelden die bij de ingang staan zijn kopieën. Samen met de koepel van de Duomo is de toren van Palazzo Vecchio het symbool geworden van Florence.

Galleria dell'Accademia Firenze:
Een collectie beeldhouwwerken en de beroemde David van Michelangelo zijn de blikvangers. Verder bezit de Galleria dell'Accademia een belangrijke Florentijnse schilderijencollectie. Gesloten op maandag, 1 mei, nieuwjaarsdag en 1ste kerstdag.

Santa Groce:
Basilica Santa Groce is een gotische Franciscaner kerk. Veel beroemdheden uit Italië liggen er begraven of hebben een monument gekregen in deze basiliek. Onder wie Bruni, Dante, Macchiavelli, Marsuppini en Michelangelo.


             mozaiek Duomo Florence
             
vloermozaïek in de Duomo van Florence         
 


 

   
                       
         
 
Ponte Vecchio
             uitzicht vanaf Ponte Vecchio
                 Piazza del Duomo - Duomo           
                           Japanse drukte bij de Duomo         
                 Piazza dei Pitti 
                            Piazza Pitti in de wijk Oltrano      

De oude volkswijk Oltrano:
Aan de "andere kant" van de rivier de Arno op de linkeroever ligt de volkswijk Oltrano. Al moet dat
"volks" wel met een korreltje zout worden genomen. De wijk is in opkomst bij trendy, goed verdienende twintigers- en dertigers en een nieuwe lichting kunstenaars. Vroeger werden in de smalle sfeervolle straatjes traditionele ambachten uitgeoefend. Tegenwoordig vind je er vooral restaurantjes, hotels, trattoria, eigentijdse bedrijfjes en hier en daar nog een "ouderwetse" kleer- of meubelmaker. De wijk heeft de naam rustiger te zijn dan het centro storico. Dat is helaas maar gedeeltelijk waar. Ja, er zijn rustige straatjes, maar daar is vaak niets te zien of te doen. De met de Ponte Vecchio verbonden Via Guicciardini is één van de drukste straten van Florence en de straatjes eromheen zijn inmiddels ook ontdekt door het toerisme. Op de terrasjes van gezellige pleinen als Piazza Santo Spirito en Piazza Pitti is het vaak overvol en het is dan ook verstandig om te reserveren voor de lunch en het diner. Toch heeft Oltrano, dat qua sfeer enigzins aan de "Amsterdamse Pijp" doet denken, nog veel charme en de wijk is lichter verteerbaar dan het zware en serieuze historische centrum aan de overkant van de rivier. En ook niet onbelangrijk, betaalbaarder, want een bezoek aan  het chique Florence maakt uw portemonnee doorgaans een stuk lichter.

Palazzo Pitti:
Monumentaal paleis uit de renaissance, ontworpen door Filippo Brunelleschi. Het gebouw werd onder meer bewoond door bankier Pitti en
de Medici’s. Het is een korte periode de koninklijke residentie geweest. Tegenwoordig geeft het onderdak aan een zestal musea waaronder de bekende Galleria Palatina
. In de Galleria bevindt zich een grote schilderijencollectie van de Medici’s met werken van Rafael, Andrea del Sarto, Rubens en Titiaan. Het Palazzo Pitti huisvest ook het Museo degli Argenti met o.a. edelstenen en een grote zilvercollectie van de Medici familie. Zowel het paleis als de musea zijn 's maandags gesloten.

Boboli-tuinen:
Deze achter het Palazzo Pitti gelegen renaissance tuinen vormden ooit het decor voor de spektakel-stukken van de Medici’s. Compleet met vijvers, fonteinen, standbeelden en een kunstmatig aangelegde grot. Een deel van de tuin ligt er de laatste tijd door gebrek aan onderhoud helaas wat verpieterd bij. Vanuit de Giardino di Boboli heeft u een prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels, Oltrarno en de rest van Florence. De tuinen zijn al enige tijd niet meer gratis toegankelijk. Iedere eerste en laatste maandag van de maand gesloten.


Mooie pleinen:
Zoals elke Italiaanse stad, beschikt ook Florence over een groot aantal pleinen. Met name het wijdse Piazza Santa Croce, het plechtige Piazza della Signoria, het religieuze Piazza del Duomo en het prachtige Piazza della Santissima Annunziata zijn een bezoek waard. Het laatst genoemde plein is ontworpen door Brunelleschi. De unieke zuilen-galerijen geven het een intiem karakter en maken het tot de mooiste piazza van Florence.

In de wijk Oltrano vindt u ook een aantal aangename pleinen en pleintjes zoals het kleine, sfeervolle Piazza Santo Spirito, waar allerlei activiteiten plaatvinden zoals markten en concerten. Op het het boomrijke Piazza Demidoff kunt u heerlijk in de schaduw zitten en genieten van het uitzicht op de Arno. Vanaf het ruime
en hoog gelegen Piazzale Michelangelo heeft u een weids uitzicht op de stad en de omringende heuvels.

                       aanvullende informatie:             
           
                            Florence wikipedia                              


 

             Meer links met informatie over toerisme, reizen, hotels en vakantie in Florence vindt u hieronder:

         Hotels Florence | ItalyGuides Florence | Opera di Santa Croce | Museums in Florence |
             Firenze.net | Comune di Firenze |

          Sitemap            Informatie Florence - Reisgids voor uw stedentrip of vakantie naar Florence, Toscane