Vakantieinfo.com
     Bezienswaardig op Kreta

 Home | Reizen | Reisfoto's | Reisverhalen | Reistips voor uw vakantie | Reisadvies                                                                                               
     Vlucht + Verblijf op Kreta                                           Vlieg voordeling met ArkeFly naar Heraklion
  Griekenland | Kreta | ChaniaBezienswaardigheden Chania  |Weer Kreta  |  Kaart Kreta |
  

    Bezienswaardigheden Kreta
          
tips over uitstapjes, hoogtepunten
                        en pittoreske dorpen
     

   Kreta heeft naast zon, zee en strand ook veel te
   bieden op het gebied van bezienswaardigheden,
   zeker in vergelijking met andere Griekse eilanden.  

 

  Bekende en druk bezochte hoogtepunten:

Samariakloof - Tienduizenden mensen maken jaarlijks een voettocht van 14 km door de beroemdste kloof van Griekenland. Het staat dan ook hoog op de "must see" lijst van Kreta.

Lassithi-hoogvlakte - Fotogenieke hoogvlakte die vooral bekend is door de honderden windmolens. De  agrarisch aandoende vlakte wordt vaak gebruikt als decor voor promotie en ansichtkaarten over Kreta.
Palmenstrand van Vai - De palmbomen op het zandstrand van Vai zijn een belangrijkte trekpleister aan de Oostkust van het eiland.
Spinalonga (Kalidon) - Vlakbij Agios Nikolaos ligt het eilandje Spinalonga (Kalidon). Het is een van de drukst bezochte toeristische attracties op Kreta en is met name bekend geworden door de leprakolonie die tot 1957 op het eiland gevestigd was. Spinalonga was ook het decor voor de roman 'Het eiland' van Victoria Hislop en de film 'Last Words' van Werner Herzog. De Nederlands sprekende Griek Victor Zorbas, heeft een aantal boeken geschreven over de voormalige leprozenkolonie en geeft rondleidingen over het eiland.
Venetiaans Fort - Rethymnon - Deze 16e eeuwse burcht (Fortezza of Rethymnon) is een mengeling van o.a. Venetiaanse en Moorse architectuur. Het bevindt zich aan de rand van het oude centrum en vlakbij de oude Venetiaanse haven.
Knossos - Dit formidabele Mino´sche paleis is gereconstrueerd vanuit een historische opgraving en ligt vlakbij de Kretenzer hoofdstad Heraklion.
Archeologisch Museum Heraklion - Is een van de grootste musea in Griekenland en de belangrijkste in de wereld met betrekking tot de Mino´sche kunst.

          Minoische opgravingen Kreta

De bekendste Mino´sche opgraving op Kreta is het paleis van Knossos, maar behalve het prachtig gereconstrueerde Knossos zijn er in totaal nog drie
paleizen blootgelegd door archeologen:
           Mino´sche paleizen op Kreta
        

  Het paleis van Knossos op Kreta
    
 
                     
  


 
          Meer interessante plekken:
Chersonissos - Het vooral bij jongeren populaire vakantieoord Chersonissos heet eigenlijk Limenas  Chersonissos. Het echte dorp ligt een stuk verder in het binnenland en is zeker een bezoek waard.
Anogia - Een van Kreta's bekendste bergdorpen ligt op een hoogte van circa 740 m in het Idagebergte. Anogia is bekend geworden door de prachtige weefkunst. Het dorp bestaat uit twee delen. Het oudste en mooiste gedeelte van Anogia ligt beneden. Het bovenliggende deel werd na de tragische verwoesting tijdens de 2e Wereldoorlog, opnieuw opgebouwd. Neem een kopje op het terras van een kafeneion op het oude dorpsplein en u heeft een boeiend uitzicht op het dorpsleven.

Nida Plateau - Op ongeveer 20 km van Anogia ligt de, zelfs in het hoogseizoen rustige, Nida-hoogvlakte. Op het plateau bevindt zich een taverna, die tevens het vertrekpunt is voor een steile tocht naar de Ida-grot, een van de mythische grotten van Zeus.    

 Windmolen op de Kretenzer Lassithivlakte


           Bezienswaardigheden Chania:

Het aan de noordwestkust gelegen Chania is een van de populairste bestemmingen van Kreta. De stad en het omliggende gebied hebben dan ook veel te bieden. Maak om te beginnen eens een wandeling door de kronkelende straatjes van het oude centrum en geniet van de mengeling van bouwstijlen. Attracties Chania & omgeving.


       
Bezienswaardig aan de Zuidkust:
 
De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door een prettig klimaat en schilderachtige vissersdorpen
als Agia Galini en Chora Sfafion en enkele bad-plaatsjes zoals bijvoorbeeld Matala.

         Bezienswaardigheden zuidkust