Reisverhaal              
 
                  Dublin 

  Home | Hotels | Reizen | Lastminutes | Stedentrips | Reisverhaal Antwerpen | Reisverhaal Toscane | Reisverhaal Lucca | Sitemap
                                      
     Informatie Dublin        Foto's            Kaart           Hotels          Vliegtuig
  
 

         Reisverhaal Dublin
   Book of Kells,  pubfood, U2 & Hugh Lane

Vanaf het kleine maar uitstekende vliegveld rijden we met een taxi de stad in. De chauffeur, een stevige Ierse dame, geeft onderweg allerlei informatie. We genieten al van de mooie kleuren van voordeuren en ramen. De dame legt uit waar je kan winkelen en welke winkels duur zijn, maar met in de kelder bargains en welke voordelig.

Het hotel in Temple Bar blijkt oud en stoffig, maar de kamer is prima. Wel aan de straatkant, met aan de overkant cafe's waar 's nacht joelende feestgangers uitbundig staan na te genieten. Maar wie klaagt als het slechts om vier nachten gaat. Twintig meter verderop is een prachtig oud café waar we, vanwege de vroege vlucht, ons verlate ontbijt genieten met eieren, pannenkoeken, spek en veel koffie. We zijn al helemaal in de stemming. De straat bestaat vooral uit pubs en caf
é's die live music beloven op verschillende uren van de middag, avond en nacht.

We lopen de andere kant uit en staan voor Trinity College, dat we maar meteen gaan bezoeken.
Honderden jongeren lopen, zitten en staan te kletsen. Is het hier altijd zo druk? Later horen we dat het een open dag is. We bezoeken het museum van The Book of Kells. Prachtig gefotografeerde bladzijden geven ons de mogelijkheid er veel van te zien, de historie te lezen en beeldjes te bekijken uit de zelfde periode zonder dat het kostbare boek te veel aan buitenlucht, adem en licht wordt bloot-gesteld. Boven is de bibliotheek, een ruimte van 63 meter lang, twee etages gevuld met oude manuscripten. Indrukwekkend door de hoeveelheid boeken, maar ook door de afmetingen en architectuur van de ruimte, die je vervult met een gevoel van geluk omdat het allemaal zo kloppend is.

De rest van de dag brengen we door met een beetje rondwandelen, eten en genieten van de traditionele muziek in de overvolle pubs. Overal vieren bedrijven en afdelingen hun kerstfeestje met veel gelach, zingen en gejuich als de band weer een bekend nummer speelt.

De volgende dag ontbijten we weer op dezelfde plek, met het heerlijke traditionele 'Gallagherontbijt' geserveerd door de meisjes die er met hun lange witte schorten veel braver uitzien dan ze mogelijkerwijs kunnen zijn. We wandelen eerst naar Christ Church Cathedral en bezoeken daarna St. Patricks Cathedral. Dublin heeft zeer veel, zeer verschillende kerken, niet heel mooi, wel aandoenlijk. We steken overal kaarsjes op en gaan na zoveel heiligheid lunchen in Ann Street, in een heerlijk ouderwetse pub, met kamertjes en schotjes, waar winkelende vrouwen uitrusten en kletsen.

Via Grafton Street lopen we terug naar het hotel, langs het standbeeld van Molly Malone die haar kar staat vast te houden. Op de sokkel aan de voeten van Molly zitten drie stevige vrouwen hun voeten rust te gunnen. We durfen geen foto te maken, zo boos kijken ze naar ons.         


 

Trinity College
                          Trinity College


 


     


           

   
 Vrijdags lopen we door Henry Street, met even een uitstapje naar Boots om haarspeldjes te kopen, naar het Hugh Lane Museum. Een schitterend gebouw waar vroeger de gemeente in gehuisvest was, heeft nu een collectie impressionistische schilderijen waarvan de meesten ons onbekend zijn.
Verder een kleine afdeling modern. Verrassend is dat in de hal kasten vol schoenen staan, van allerlei soorten en maten. Van stiletto's tot sportschoenen. Allemaal in goede staat. De bedoeling is dat je eigen schoenen uittrekt en andere aan, zodat je met een totaal nieuw gevoel het museum binnen gaat. Een aardige gedachte, maar hoe flexibel we ook vaak zijn, we hebben toch geen zin een paar andere schoenen aan te trekken, dus in ons geval mislukt dit project. Geen idee hoeveel mensen wel meedoen.

Na het museum lopen we terug en drinken koffie bij Doyles, een oud cafe vlakbij College Street, nadat we tevergeefs zijn wezen kijken naar een pub die ons in een boekje erg aanbevolen werd, maar zeer gesloten was. Vaak is dat niks die boekjes, helaas.

Daarna lopen we naar de voormalige studio's van U2, op Windmill Lane. De muren zijn door fans volgespoten met graffiti. 's Avonds herhalen we het pubfood- en muziekconcept, dat ons zo uitstekend bevalt.

Zaterdag wordt doorgebracht met ontbijten bij het hypermoderne Bewley's dat in een prachtig gebouw zit met art deco ramen, maar spijkernieuw is. Daarna shoppen in Stephenson Green shopping mall. Ik koop een prachtig vest, in de kleur van de zee op een mooie dag,we luisteren naar een kerstkoortje, eten iets met uitzicht op de stad en steken de rivier over naar de noordkant van de stad. Overal kerstsfeer, koortjes, verlichting, bedelaars. Even in boekhandel Eason's waar we een onzinnige stapel boeken kopen, die we door Bol.com gewoon thuis kunnen laten bezorgen en met een trein naar het kustplaatsje Howth om een beetje echt Ierland op te snuiven.

De avond, nee dat wordt saai, om daar weer over te schrijven. De volgende dag vertrekken we al weer, na het stevige ontbijt en een uurtje snuffelen op de zondagsmarkt in Temple Bar. Te kort, deze reis, maar zo hoort het als het leuk is.


 
Christ Church Cathedral - Dublin
                Christ Church Cathedral

 

                                     

                       Sitemap