Reisverhaal              
 
                 Lucca

 Home | Florence | Siena | Reisverhaal Siena | Pisa | San Gimignano | Reisverhaal Toscane |
       
    Italie info     Reisgids Toscane      Map Lucca       Reisgids Lucca         Foto's Lucca
  


        Reisverhaal Lucca

Op bezoek in Lucca.


Vanaf het vliegveld rijden we met de bus door Pisa naar Lucca. In een flits van een halve seconde zie ik dat de toren scheef staat. Op de terugweg ziet Jos het uit het vliegtuig en dat was dat.  De bus brengt ons binnen de stadsmuur van het oude Lucca en we lopen met de koffer achter ons aan naar het pension. Hobbelige keitjes maar zeer weinig verkeer want Lucca is autovrij en dat betekent dat er ongeveer net zoveel auto's doorgaan als in Staphorst op een zondag om maar eens iets te noemen. Dus toch nog altijd uitkijken. Halverwege de ongeveer achthonderd meter die we moeten lopen nemen we even wat in om het vol te houden. Ons eerste blik op Lucca daar op dat pleintje geeft ons het gevoel dat het hier wel uit te houden is. We hebben. zoals later blijkt, precies het enige goedkope terras uitgezocht, en dat bemoedigt ons zeer hoewel het natuurlijk later zwaar tegen valt.

Het pension, bed en breakfest La Torre, heeft een zeer hoge drempel en als de dame van de receptie, die ook van de toiletten, het ontbijt, de schoonmaak en het onderhouden van gasten is, ziet hoe ik daarop stuntel, uit ze een kreet van medeleven. We moeten de trap op en terwijl ze achter me aldoor maar loopt te roepen:'piano, piano', wat niet nodig is want ik kan gewoon niet harder, komt haar echtgenoot binnen stormen. Op hoge toon vraagt hij waar ze heen denkt te gaan met die gasten.We zijn net op de overloop aangeland en ik draai me op en zie dat hij zo is weggelopen uit Jiskefet, de televisieserie.  Zij antwoordt dat deze signora duidelijk gehandicapt is, ik loop namelijk met een stok, en absoluut
 recht heeft op deze kamer op de eerste verdieping. 'Problema, problema,' geeft hij woedend terug.  Zij schreeuwt iets dat ik
niet versta en opent resoluut een kamer waar ze me ongeveer met geweld induwt terwijl ze 'marito, marito' tegen me zegt. Echtgenoot dus. Universeel mag ik wel zeggen zo'n huiselijk twist. Toevallig weet ik dat het hotel een dependance heeft iets verder op en ik vermoed dat die trap slechter is of hoger of zoiets en achter ons kwamen vier gasten met grote koffers binnen.

We slenteren heerlijk door het knusse stadje, eten een pizza en liggen vroeg in bed waar we regelmatig wakker worden door de stadsgeluiden.

  

   
     
     
              
       

De volgende morgen genieten we in de keuken van een heerlijk ontbijt dat ons door mevrouw, geassisteerd door twee schattige meisjes wordt aangereikt. Loeitrots zijn ze op dit ontbijt, met prachtige producten uit de streek. Mevrouw knuffelt al haar gasten bij ieder kopje koffie of plakje ham en straalt van geluk dat we het zo lekker vinden. Daarna lopen we naar het Piazza del Anfiteatro, een ovaal plein met hoge huizen er om heen. Vanwege de feestdag ter ere van Santa Zita is het plein herschapen in een bloemenmarkt. We lopen eerst rond en gaan dan vanaf een terras het hele gebeuren bekijken. 
Schitterende plaatjes zien we. Acht nonnen in zwarte habijten voor een kleurige bloemenstal. Een kindje op de schouders van zijn vader, het kind met een heliumballon in de vorm van een paard in het handje. Veel mensen met een klein ruikertje in de hand spoeden zich naar de kerk. Oude mannen staan met elkaar te praten. Echtparen hangen tassen met plantjes aan hun fiets.  Uiteindelijk gaan we ook naar de San Fredianokerk, waar de heilige Zita in een glazen kist opgebaard staat. Al vijf eeuwen oud is ze nog vrij gaaf, hoewel wat zwartig, te bewonderen. Ik schat haar ongeveer een meter twintig. Wie haar wil begroeten moet langs de priester. Ik krijg een bidprentje van de priester die me onderzoekend aankijkt. Ik doe kennelijk iets niet goed. Muntje in kistje, hand op de glazen doos van Zita en weer doorlopen. Kaarsjes aansteken zoals altijd voor onze overleden ouders, rondlopen en weer naar buiten. Klein geluk, maar wie wil meer. We bezoeken ook nog de dom van Lucca, niet zo heel bijzonder, nog meer kaarsjes en lopen een stukje over de muur die het stadje omgeeft.
Weer in het stadje koop ik een koksmuts voor Lisanne bij een meisje dat in een open winkel met een naaimachine daar cookiemonster opborduurt. Voor Floor koop ik de paarden-ballon, maar zonder helium, dat moet er in thuis maar in.  Ze zouden me zien aankomen bij Transavia. met zo'n ballon in mijn hand.

De volgende morgen is het tijd om met de bus naar Florence te vertrekken. Na het afscheid van de dame van het pension die me vertelt dat ik moet betalen bij haar marito en met veel poeha ten overvloede laat blijken dat dat die persoon met die wilde haardos is waarbij ze nog weer eens marito zegt en dramatisch zucht, lopen we weer naar het busstation. Halverwege de tocht nemen we nog een cappuccino en kijken vol weemoed naar de burgers van dit rustige stadje. Onze weemoed blijkt terecht als we in de heksenketel van Florence aankomen.
             

        

   

       

                 Toeristen info APT Lucca | Provincie Lucca Hotels Lucca
      


              Sitemap

    

             Reisverhaal over een bezoek aan Lucca, Toscane.